2016-10-31 10:26:55• hírek • refszatmar.eu

Identitáserősítő nőszövetségi konferencia Szamos-negyeden

Isten az oltalma és erőssége az Ő népének - szóltak mottóként a 46. zsoltár szavai a Királyhágómelléki Református Egyházkerület őszi-konferenciáján, amelyre a Szatmárnémeti Szamos-negyedi Református Egyházközség templomában került sor. Az alkalom témája: Református identitásunk megőrzése a Partiumban. Ugyanakkor a reggeltől estig tartó összejövetelen előkészültek a reformáció 500. évfordulójára és a 2016. december 4-i imanapra.

A vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő istentiszteleten P. Tóthné Szakács Zita lelkipásztor, a Magyarországi Országos Nőszövetség, valamint a Dunántúli Református Nőszövetség elnöke a Timóteushoz Írott Második Levél 1. részének 3-tól 7-ig terjedő versei alapján hirdette Isten Igéjét: „Hálát adok Istennek, akinek őseimtől fogva tiszta lelkiismerettel szolgálok, amint szüntelen megemlékezem rólad imádságaimban éjjel és nappal. Könnyeidre emlékezve látni kívánlak, hogy öröm töltsön el. Eszembe jut a benned levő, képmutatás nélküli hit, amely először nagyanyádban, Lóiszban, majd anyádban, Eunikében lakozott, de meg vagyok győződve arról, hogy benned is megvan. Ezért emlékeztetlek téged, hogy gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát, amely kezem rád tétele által van benned. Mert nem a félénkség lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." A lelkésznő elmondta, hogy a 21. század emberét számos félelem veszi körül, de Isten nem a félelemnek, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét adta nekünk. Ezek a kegyelmi ajándékok nemcsak a mi életünkben kell meglátszódjanak, hanem igyekeznünk kell továbbadni annak az új generációnak, mely a keresztyén hitében egyre gyengülő Európa területén nő fel.

Köszöntések rendjén Bogya-Kis Mária házigazda lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke, Vincze Judit lelkipásztor - a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadó-tanácsosa, Dr. Czeglédy Mária - a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének elnöke és Szilágyi Noémi - a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nőszövetség titkára szólt az egybegyűltekhez.

Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, a Zsoltárok könyve 119. fejezetének 105. versével köszöntötte a gyülekezetet: "Igéd mécses a lábam előtt, és ösvényem világossága". Az esperes a reformáció lényegét az igehirdetés szolgálatával definiálta, mely nemcsak a hirdetett, hanem a cselekvő és szolgáló istentiszteletet is jelenti. A nőszövetségi feladat ilyen értelemben igehirdetési szolgálat és szolgáló igehirdetés. Ebben a nemes feladatban kérte Isten áldását valamennyi nőszövetségre, kérve, hogy Isten Igéje legyen a mécsesük és ösvényük világossága. Dr. Gaál Botond a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzora Reformátori örökségünk a magyar kultúrában és a Partiumban címmel tartott előadást, kihangsúlyozva azt, hogy Szatmár és környéke a zsinatok miatt is bölcsője a reformációnak, és erre büszkék lehetnek az itteniek.

Bogya-Kis Ferenc lelkipásztor ágendai beszéde után úrvacsorai közösségre, majd az istentisztelet után koszorúzásra került sor. Bethlen Gábor református nagyfejedelem szobránál a templomkertben Magyar Lóránd Szatmárnémeti város RMDSZ alelnöke, illetve parlamenti képviselőjelölt beszélt: "A reformáció jelentése hitújítás. Mi is ilyesmire készülünk, amikor figyelmezetni akarjuk a többségi nemzetet arra a csaknem száz évvel ezelőtti ígéretére, amelyet mindeddig nem tartottak be: nem toldozni és foldozni kell az alkotmányt, hanem alapjaiban megújítani, hogy végre mi, magyarok is megkapjuk a minket megillető helyet benne az ehhez járó jogokkal. Nekem most ehhez a reformáció ad hitet és erőt. S bizonyos vagyok abban, ha mindannyian az 500 évvel ezelőtt nagy merészségről tanúbizonyságot tévő elődeink nyomdokaiba lépünk, akkor méltók leszünk hozzájuk és a hitükhöz." - mondta.

Ebédszünet után felavatták a Makkosjánosi Református Nőszövetség (Kárpátalja) zászlaját, amit a Szamos-negyedi nőszövetség adományozott. P.Tóthné Szakács Zita bemutatta a Dunántúli Református Egyházkerület Nőszövetséget. Közben előkészültek a reformáció 500. évfordulójára és a 2016. december 4-i imanapra, megbeszélték ennek részleteit.

A záró-istentiszteleten, mely 17 órakor kezdődött, Pocsai Vince kárpátaljai lelkész igehirdetése zárta az identitáserősítő konferenciát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: